Tamago-yaki scrambouille-yaki… (omelette roulee japonaise)



Tamago-yaki is the Japanese omelet you see everywhere as a side dish, in bento, on sushi…
To make it according to the rules, you cook it in a square or rectangular special tamago-yaki pan. You first cook 1/3 of the mix, you roll it finely and push on the side of the pan, then you add the 1/3 and you roll it around… The final result is a perfect roll of tamago-yaki.
Or … like on my photo, you don’t have the square pan…ahem. Well, you get a mass of omelet.
No problem ! Place the object on a sheet of parchment paper (or equivalent) and form a roll. Correct the shape with your hands while it is still hot. Let it cool. And unwrap a perfectly shaped tamago-yaki.
The taste is great anyway.

My recipe is sweet :
-2 eggs
-1 tbs of ligh (low sodium) soy sauce
-2 tbs of raw mirin (hon mirin)
-1/2 glass of water with powder of dry fish (the bottom of the pack of bonito flakes)

French Version :
……
C’est un plat passe-partout japonais, dont il existe 1000 versions. On peut avoir des problemes pour en photographier la realisation quand la cuisiniere est virtuose et si rapide.
Quand la gate-sauce est lente et pas trop douee… on a le temps de faire les photos.

On cuit 1/3 du melange, on roule parfaitement, on ajoute 1/3, on roule autour…
Et patatra, ca coule de cote, ca se casse…. shimatta ! (“merdre !”).
On rabat comme on peu.

On obtient un tas-yaki informe.
Alors on repare avec un makisu, une natte a sushi, un ustensile indispensable, vous devez absolument monter a Paris en chercher chez Mujin qui n’en a plus en stock… bon, OK, une feuille de papier sulfu, alu, plastique, c’est pareil. On forme un rouleau bien serre, on l’arrange a la main pour que la forme soit reguliere, et on laisse refroidir comme ca. Je n’ai pas invente la tricherie : je copie les Japonais. Ca triche meme dans les restaurants…

Voila, je ne suis pas Japonaise, je n’ai pas de poele carree kivabien (parce que je cusine a l’induction et que savapabien kanseparon). Et ben, tant pis, c’est bon quand meme.
Gout perso du tamago yaki : sucre.
2 oeufs,
1 cs sauce soja legere (moins salee),
2 cs mirin cru,
1/2 verre d’eau avec du poisson seche (un peu de poudre recuperee au fond du paquet de sciure de bonite).
En ce qui concerne la vraie recette veritablement authentique…aucune idee.

6 thoughts on “Tamago-yaki scrambouille-yaki… (omelette roulee japonaise)

  1. Merci de la visite. Bien sur, je ne poste pas les photos des veritables catastrophes (clause de non-concurrence avec CNN).
    A bientot !

  2. Pingback: La baveuse, a French omelette for a gourmande mouth… « Colorfood Daidokoro Gourmande in Osaka

  3. Pingback: Osechi 7 : tamago mosaic | Colorfood Daidokoro Gourmande in Osaka

  4. Pingback: For happiness this year, eat a sushi South South East | Gourmande in Osaka

  5. Pingback: Home-bento du jour. No fuss. « GOURMANDE in OSAKA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s